Най-скучният ден е бил 11 април 1954 г.
Най-скучният ден е бил 11 април 1954 г. / снимка: sxc.hu

Учен от Кеймбриджкия университет установи, че 11 април 1954 г. е бил най-скучният ден от 1900 г. насам. Тогава били проведени избори в Белгия, роден е турски учен и футболист на Олдъм Атлетик на име Джак Шъфълботъм починал. На този ден не се е случило нищо друго.

Програмистът Уилям Тънстол-Педо създал компютърна програма на име "True Knowledge" и достигнал до извода, след като проучил около 300 милиона факта за "хора, места, бизнес и събития", които присъствали в новините. Използвайки сложни алгоритми като например до каква степен една информация е свързана с други, "True Knowledge" установила, че именно този неделен ден през 50-те години на миналия век е най-отегчителният. "Нито една значима личност не е починала на този ден, нито едно голямо събитие не се е случило и въпреки че обикновено през всеки ден от 20-и век се е родила някаква забележителна личност, точно на този се е родил само един такъв човек - турският учен Абдула Аталар, описва БГНЕС.

"По ирония на съдбата след като направих изчисленията се оказа, че този ден е интересен именно поради това, че е бил изключително скучен. Освен ако не се казвате Абдула Аталар", казва Тънстол-Педо.

Вечерта на този 11 април 1954 г. бил замислен и държавен преврат в малката френска колония в Индия Янам, но в крайна сметка нищо не се случило.