Много хора робуват на различни суеверия и ритуали за късмет. Те избягват срещите с черни котки, стоят далеч от огледала и дори не излизат от дома си в петък 13-ти. Кои са най-популярните суеверия, в които вярват хората и днес? Вижте в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

Петър 13-ти носи лош късмет

Много от нас не могат да не изпитат трепет, когато осъзнаят, че предстои петък, 13-ти.

Страхът от числото 13 е едно от най-често срещаните суеверия. Толкова е широко разпространено, че много високи жилищни сгради и хотели просто пропускат етикетирането на 13-ия етаж. А някои авиокомпании дори нямат 13-ти ред!

Една от версиите за произхода на това суеверие е, че Юда Искариот е 13-ият гост на Тайната вечеря, а Исус е разпнат в петък. Съберете тези две събития и имате един нещастен ден от годината.

суеверия
iStock/Getty Images

Да минеш под стълба носи лош късмет

Здравият разум ще ви каже да избягвате ходенето под отворена стълба от съображения за сигурност да не ви падне нещо, но има и суеверни причини да избягвате стълбите.

Формата на отворена стълба е триъгълник, който означава живот в някои митологии.

Когато преминете през триъгълника, се смята, че изкушавате съдбата. Освен това рискувате да събудите духове, които живеят в триъгълника, включително зли духове, които може да не са доволни  от това, че ги безпокоите.

Ако случайно минете под стълба, може да противодействате на лошия късмет, като поставите палеца си между показалеца и средния пръст и го задържите поне 5 секунди, или кръстосате пръстите на двете ръце, за да се защитите от злото.

Странните суеверия на пет холивудски звезди (ВИДЕО)

Да счупите огледало носи лош късмет

Много суеверни хора казват, че счупеното огледало ви носи  7 години лош късмет. Това може да се дължи на факта, че 7 години са времето, необходимо за подмяна на всички клетки във вашето физическо тяло.

Във време, в което суеверията са приемани още по-силно се е смятало, че огледалата са отражение на душата. Така че се приема, че счупването на огледалото е вредно за душата.

За да сложите край на лошия късмет, изнесете счупеното огледало навън и го заровете в земята на лунната светлина.

счупено огледало
iStock/Getty Images

Да намериш подкова е на късмет

В много култури подковата е най-щастливият от всички символи, особено ако намерите такава с отворен край, сочещ към вас.

Ако откриете подкова за късмет, вземете я с дясната си ръка, плюйте на единия край, пожелайте си нещо и я хвърлете през лявото си рамо.
Или поставете подкова над входа на дома си с отворени краища нагоре. Това позволява на подковата да се „напълни“ с късмет за всички, които живеят в този дом.

Да отвориш чадър в затворено помещение е лош късмет

Отварянето на чадър в затворено помещение освен лош късмет, може да представлява също риск от счупване на ценни предмети.
Но едно общо суеверие твърди, че чадърите ни пазят от слънчевите лъчи, които имат своите вълшебни свойства.

Когато чадърът се отвори в затворено помещение - извън пътя на слънчевите лъчи - това обижда Бога на слънцето.
Може дори да означава предстояща смърт или злополука както за човека, който го е отворил, така и за хората, които живеят в дома.