Най-полезните плодове на кожата на лицето
Най-полезните плодове на кожата на лицето / Thinkstock/Getty Images

Пролетно-летният сезон предлага изобилие от плодове, които са изключително полезни за кожата на лицето. Те могат да се прилагат както вътрешно, чрез директна консумация, така и външно - под формата на плодови маски. Преди нанасянето на маската обаче трябва да се направи тест за алергии като се нанесе малко количество от плодовата каша върху вътрешната страна на лакътя. Яко няма зачервяване, маската може да бъде нанесена и върху лицето.

Най-полезният плод за лицето е авокадото. То е богато на мононаситени мазнини, минерали, витамини А, С и Е, които предотвратяват изсушаването на кожата. Тъй като авокадото съдържа много повече протеини в сравнение с другите плодове, то помага и за изхвърляне на токсините от организма.

Папаята също има чудотворно действие върху кожата. Тя е силно ценена заради високото съдържание на витамини А, В, С, D и Е, минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Заради високата си киселинност папаята се използва за премахване на тъмни петна по кожата.

Бананите са богат източник на витамин В6, разтворими фибри, умерени количества витамин С, магнезий и калий. Консумацията на банани поддържа еластичността на кожата предпазва от и появата на бръчки.

Едно от най-познатите средства за домашно избелване на кожата и премахване на петна е сокът от лимон.

Портокалите също са много полезни, тъй като са богати на витамин С и антиоксиданти, които подхранват кожата и я предпазват от преждевременни стареене.

Ягодите са едни от най-нискокалоричните плодове, изобилстващи с витамин С, калий, калций, антиоксиданти и още много други полезни вещества. Наличието на алфа-ходроксидна киселина помага за премахване на мъртвите клетки. (БГНЕС)