Най-печелившите холивудски филми на лятото
Най-печелившите холивудски филми на лятото / Форум Филм България

Динозаврите от "Джурасик свят", супергероите от "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" и рапърите от "Бандата на Комптън" предизвикаха огромен зрителски интерес през това лято в Северна Америка и могат да донесат рекордни годишни приходи на Холивуд, предаде Франс прес.

СНИМКИ: На световната премиера на „Отмъстителите: Ерата на Ултрон"

От май до края на идния уикенд - 7 септември, когато в САЩ се чества Денят на труда, експертите очакват да бъдат събрани около 4,5 милиарда долара от прожекции през лятото.

"Това ще е вторият най-висок резултат за летен сезон в историята на боксофиса на Северна Америка", заяви говорителят на Американската асоциация на собствениците на киносалони Патрик Коркоран.

"Джурасик свят" влезе в топ 3 на най-касовите филми в киното

Според експерта Пол Дергарабедян, дори ако се окаже, че прожекциите през лятото не са донесли рекордни приходи, може да се очаква, че годишните приходи ще са рекордни, тъй като през есента ще се появят по екраните няколко очаквани с интерес филма, сред които "Мостът на шпионите" на Спилбърг, новата лента за Джеймс Бонд "Спектър" и следващият епизод от "Междузвездни войни".

"Възможно е за пръв път да бъдат събрани 40 милиона долара приходи в световния боксофис", отбеляза Дергарабедян. "Това доказва, че традицията да се ходи на кино не е забравена".

През 2013 г. в летния боксофис на Северна Америка бяха събрани рекордните 4,8 милиарда долара, но през следващата година приходите за лятото бяха 4,1 милиарда долара.

Това лято публиката бе привлечена от "Джурасик свят", събрал 643 милиона долара от прожекции в Северна Америка и 1,6 милиарда долара в целия свят. Новият филм от поредицата на Спилбърг донесе третите най-големи приходи, регистрирани някога в Северна Америка и света, след "Аватар" и "Титаник".

"Отмъстителите: Ерата на Ултрон" също е сред големите успехи през лятото, след като събра 457,7 милиона долара приходи от прожекции в Северна Америка и 1,4 милиарда долара в света.

Значими приходи донесоха и анимациите "Отвътре навън" и "Миньоните", музикалната комедия "Перфектният ритъм 2" и "Бандата на Комптън", заснет с бюджет 28 милиона долара, докато бюджетът на "Джурасик свят" е 150 милиона долара.

Източник: БТА