Има храни с чудодейни свойства срещу вируси и инфекции - като хрян, чесън и босилек.
Вместо да чакаме в аптеките за скъпи лекарства и имуностимуланти, ние можем да повишим имунитета си с продуктите, които имаме в кухнята.
Хрян
Хрянът се използва в народната медицина за лечение на кашлица, настинка, бронхит и синузит. Действа като силно средство срещу грип, повишава защитата на организма срещу настинки, укрепва имунната система и се бори срещу респираторни заболявания.
Той е изключително полезен при грип и действа като естествен антибиотик, защото убива патогенните бактерии в организма. Елиминира вируси и бактерии, открити в устата, носа и гърлото.
Доказано е също така, че консумацията на хрян повишава защитните сили на организма срещу болки в гърлото и помага за отварянето на дихателните пътища.
Чесън
Чесънът има способността да елиминира вредните бактерии, да почиства вирусите от кръвта и да помага при заболявания на вътрешните органи и дихателните пътища. Понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Една скилидка чесън съдържа повече от 400 полезни компонента.
Чесънът е богат на природни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и укрепват имунитета. Чесънът съдържа химичното съединение алицин, богато на органична сяра и е ключов компонент в борбата срещу вредните бактерии. Алицинът се извлича чрез смачкване и нарушаване целостта на скилидката.
Босилек
Босилекът е естествен антибиотик, който предпазва организма от инфекции поради своите дезинфектанти и бактерицидно действие. Съдържа бета каротин, антиоксиданти, както и манган, фосфор, магнезий, желязо, флавоноиди, калций. Също така е богат на витамин А.
Босилекът е ефективен за облекчаване на симптомите на настинка, грип, треска. Поради спазмолитичните си свойства често се използва срещу силна кашлица.
Заедно с ефекта си за облекчаване на кашлица, той се използва при лечение на астма, бронхит, инфекции на синусите. Подобрява кръвообращението, увеличава и оптимизира метаболитните функции на тялото.
Вместо да чакаме в аптеките за скъпи лекарства и имуностимуланти, ние можем да повишим имунитета си с продуктите, които имаме в кухнята.
iStock/Getty Images
Хрянът се използва в народната медицина за лечение на кашлица, настинка, бронхит и синузит. Действа като силно средство срещу грип, повишава защитата на организма срещу настинки, укрепва имунната система и се бори срещу респираторни заболявания.
Той е изключително полезен при грип и действа като естествен антибиотик, защото убива патогенните бактерии в организма. Елиминира вируси и бактерии, открити в устата, носа и гърлото.
Доказано е също така, че консумацията на хрян повишава защитните сили на организма срещу болки в гърлото и помага за отварянето на дихателните пътища.
ThinkStock/Getty Images
Чесънът има способността да елиминира вредните бактерии, да почиства вирусите от кръвта и да помага при заболявания на вътрешните органи и дихателните пътища. Понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Една скилидка чесън съдържа повече от 400 полезни компонента.
Чесънът е богат на природни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и укрепват имунитета. Чесънът съдържа химичното съединение алицин, богато на органична сяра и е ключов компонент в борбата срещу вредните бактерии. Алицинът се извлича чрез смачкване и нарушаване целостта на скилидката.
Thinkstock/Getty Images
Босилекът е естествен антибиотик, който предпазва организма от инфекции поради своите дезинфектанти и бактерицидно действие. Съдържа бета каротин, антиоксиданти, както и манган, фосфор, магнезий, желязо, флавоноиди, калций. Също така е богат на витамин А.
Босилекът е ефективен за облекчаване на симптомите на настинка, грип, треска. Поради спазмолитичните си свойства често се използва срещу силна кашлица.
Заедно с ефекта си за облекчаване на кашлица, той се използва при лечение на астма, бронхит, инфекции на синусите. Подобрява кръвообращението, увеличава и оптимизира метаболитните функции на тялото.