Най-малкият таралеж на планетата е бил дълъг около 5 см
Най-малкият таралеж на планетата е бил дълъг около 5 см / Thinkstock/Getty Images

Палеонтолози описаха фосили на канадски таралеж, който е бил дълъг около 5 см и е живял преди 52 милиона години в джунгла на територията на Северна Британска Колумбия, съобщи Ройтерс.

По онова време на Земята е било особено топло. Таралежът SIlvacola acares е живял около 13 милиона години след изчезването на динозаврите. Той е бил голям колкото палец и се е хранел с насекоми, растения и семена.

Научното име на таралежа означава "миниатюрен горски обитател".

Най-малките съвременни таралежи са дълги от 10 до 15 см без опашката.

Таралежите са известни с бодлите си. Фосилите не са достатъчно пълни, за да се види дали миниатюрният представител на вида е имал бодли. Примитивните таралежи, които са живели в Европа по същото време, са имали остра козина.

Намерената горна челюст на миниатюрния таралеж е изследвана със скенер в университета на Пенсилвания, без да бъде извадена от околната скала, за да не бъдат повредени малките зъбчета. Учените описват и друг интересен бозайник, наречен хептодон, чийто фосил е намерен на същата площадка в каньона Дрифтууд. Той е бил голям колкото куче и е приличал на тапир, но е нямал неговия малък хобот. Бил е тревопасен.

Джунглата, в която са живели миниатюрният таралеж и тапирът, не е била тропическа. Тя е била край езеро и е била по-хладна. Климат там е бил като в днешен Портланд в САЩ, който е на 1100 км на юг.

Източник: БТА