Най-големите империи в историята са съвкупност от държави или етнически групи, обединени от един владетел. Те са управлявали стотици милиони хора.

Вижте най-големи империи в историята

Империята Юан - 13.9 млн. кв. км

Империята е основана през 1271 г. от Кублай Хан. Тя обхващала територията на днешна Монголия и Китай. Властта й била 97 години. Китайските изобретения - печатът, компасът и барутът се разпространяват по света по време на нейното съществуване.

Империята Цин - 14.7 млн. кв. км 
Тя е създадена през 1616 г. от манджурите под ръководството на Нурачи. Създава голяма армия. Империята Цин просъществувала 268 години определени, като "епоха на просперитет".

Умаядският халифат - 15 млн. кв. км
Халифатът е вторият и най-могъщ от четирите ислямски халифата. Основан е през 661 г. и съществува 89 години.  Това е първата средновековна империя с подобен обхват. По нейно време арабската експанзия е в апогея си.

Испанската империя - 18.5 млн. кв. км
Испанската империя е първата глобална империя в света. След като през 1492 г. Колумб открива Америка, колониите в Новия свят стават основна част от Испанската империя. Това време е Златната ера на Испания.

Руската империя - 22.8 млн. кв. км
Руската империя съществува от  1721 до 1917 година и е плод на завоевателната политика на две династии – Рюрикови и Романови. Също и на усвояването на най-голямата пустош в света – Сибир.

Монголската империя - 33 млн. кв. км
Чингиз Хан обединява монголските племена през 1206 година и създава огромна Империя. Той имал е силна, жестока войска.

Британската империя - 33.7 млн. кв. км
Британската империя е най-голямото държавно формирование, което дълго доминира международните отношения.