Най-големият атлас в света струва 100 000 долара
Най-големият атлас в света струва 100 000 долара / снимка: sxc.hu

Най-големият атлас в света, дълъг 1,8 метра, който се нарича Earth Platinum и е издаден от австралийското издателство "Милениум Хаус", ще бъде пуснат в продажба за "скромните" 100 000 долара за копие.

Издателството съобщи, че последният атлас, който се доближава по размери до най-новия атлас от 128 страници, е Klencke Atlas, създаден през 1660 година като подарък за британския крал Чарлз II.

"Но той е бил с около 30 см по-малък от този", казва гордо създателят на "Милениум Хаус" Гордън Чиърс. "Това е първата книга с такива размери. Целта ни е да оставим нещо в наследство на идните поколения. Днес всичко е дигитално и изчезва за секунда. Този атлас ще бъде тук и след 500 години", допълва Чиърс.

За създаването на атласа е бил необходим около един месец и тиражът му е ограничен в 31 копия. Два екземпляра вече са били продадени на музеи в ОАЕ и Чиърс е убеден, че ще продаде цялата партида, пише БГНЕС.

Преди време той работил за британските издателски гиганти "Пенгуин" и "Рандъм Хаус", но нито една от двете компании не проявила интерес към проекта. Поради това той напуснал и създал собствено издателство. Книгата съдържа карти на цели континенти, както и ясни снимки на известни места, събрани под формата на колаж от близо 1000 индивидуални снимки.

Чиърс твърди, че не знае друго издателство да е пускало книги с подобни размери. "Мисля, че ние сме единствените достатъчно луди, за да го направим", казва с усмивка той.