Най-дългата колективна прегръдка в света в снимки
Най-дългата колективна прегръдка в света в снимки / ThinkStock/Getty Images

Общинските власти в средновековния град Бергамо в Северна Италия обявиха, че в града е поставен световен рекорд за най-дълга колективна прегръдка, предаде ДПА.

Прегръщайте се всеки ден!

На своята страничка във Фейсбук кметът Джорджо Гори написа, че 11 507 души са се прегърнали в неделя, подредени по 5-километровия периметър на крепостните стени, датиращи отпреди 500 години и заобикалящи историческата част на Бергамо. Акцията бе кръстена Прегръдка на стените.

Холандка изплете двойник на сина си, за да може да го гушка (СНИМКИ)

Стените са били част от отбранителна структура, построена от Венецианската република в Северна Италия и на териториите на днешна Хърватия и Черна Гора от 15 до 17 век. Тези съоръжения вече "кандидатстваха" за включване в списъка на ЮНЕСКО на обекти на историческото световно наследство.

Прегръдките са полезни за мускулите

Прегръдката на стените бе организирана от Агенцията по туризма на Бергамо. По време на нея участниците оформиха двойки, които се прегръщаха в продължение на 10 секунди. Представители на Книгата на рекордите на Гинес ще се произнесат за валидността на постижението в рамките на 12 седмици. През 2012 г. беше поставен рекорд за най-продължителна колективна прегръдка по време на музикален фестивал в Аякучо в Перу. Тогава се прегърнаха 10 738 души.

Целуване като за световно

Организаторите на Прегръдката на стените поставиха и втори рекорд, който незабавно бе признат от Гинес. Той бе за най-дълга щафетна прегръдка. При него всеки от веригата от 1250 души се обръщаше и прегръщаше следващия, който предава щафетата на съседа си. Рекорд в тази насока беше установен през май в Китай, когато щафетно се прегърнаха 960 души.

Източник: БТА