Кашлицата може да помогне на гърлото ви да се изчистите от храчки и други дразнители. Въпреки това продължителната кашлица може да бъде симптоматична за редица състояния, като алергия, вирусна инфекция или бактериална инфекция.

Вижте няколко домашни средства, които ще ви бъдат от помощ, ако ви измъчва  неприятна кашлица, в канала "Баба знае" във vbox7:

Пчелен мед

Медът винаги е бил ценно лекарство за възпалено гърло. Можете да си приготвите свой собствен лек у дома, като смесите до 2 чаени лъжички мед с билков чай или топла вода и лимон.
Медът успокоява, докато лимоновият сок може да помогне при раздразнението на гърлото. Можете също така просто да хапвате лъжица мед или да го намажете на филия хляб, като лека закуска.

Мента

Ментовите листа са добре известни със своите лечебни свойства. Ментолът в ментата успокоява гърлото и действа като деконгестант, помага за разграждането на слузта.
Можете да си приготвите чай от мента или да вдишвате изпаренията на ментови листа във вода на парна баня. Покрийте кърпа над главата си и поемете дълбоко въздух директно над водата.

Мащерка

Мащерката се използва понякога при респираторни заболявания.
Листата на мащерката съдържат съединения, наречени флавоноиди, които отпускат мускулите на гърлото, участващи в кашлицата, и намаляват възпалението.

Можете да приготвите чай от мащерка у дома, като използвате 2 чаени лъжички натрошени листа от мащерка в 1 чаша вряща вода. Покрийте чашата, накиснете за 10 минути и прецедете.

чай
iStock/Getty Images

Гаргара от сол и вода

Въпреки че лекарството изглежда сравнително просто, гаргарата със сол и вода може да помогне за успокояване на “дращещо“ гърло, което ви кара да кашляте. Смесването на 1/4 до 1/2 чаена лъжичка сол с топла вода може да помогне за облекчаване на дразненето.
Имайте предвид, че децата под 6 години не са особено добри в гаргарата. Най-добре е да опитате други средства за тази възраст.

Бромелаин

Обикновено не мислите за ананаса като средство за кашлица, но това може да се дължи на факта, че никога не сте чували за бромелаин.
Има някои проучвания, които сочат, че бромелаинът - ензим, намиращ се само в стъблото и плодовете на ананасите - може да помогне за потискане на кашлицата, както и за разхлабване на слузта в гърлото ви.

Възползвайте се от ползите на ананаса и бромелаина, като ядете парче ананас или пиете пресен сок от ананас три пъти на ден.

Добавките с бромелаин не трябва да се приемат от деца или възрастни, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Също така, бъдете внимателни, когато използвате бромелаин, ако сте на антибиотици като амоксицилин, тъй като той може да увеличи абсорбцията на антибиотика.
Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемате нови или непознати добавки!