/ iStock
Пътуването из Европа е кулинарно удоволствие. Има толкова много отлична храна - от местни деликатеси до всеобщо обожавани ястия, от гирос до белгийски гофрети. Различните кулинарни фестивали на континента са сред най-добрите начини да се запознаете с европейската храна. През цялата година можете да намерите празник за всеки вкус, споделя “The Brussels Times”.

Foodies Festival, Брайтън, Великобритания - 29 април-1 май

Красивият морски град Брайтън е дом на един от най-големите фестивали за храна в Обединеното кралство. Foodies Festival предлага всичко - от вкусна улична храна до гурме лакомства и занаятчийски ястия. На фестивала се провеждат готварски сесии на живо с най-добрите готвачи в света, говори се за всичко, свързано с храната, и се опитват много лакомства и напитки. През целия ден ще звучи и музика на живо.

Foodies Festival UK не е само едно фестивално събитие! Ако не успеете да отидете в Брайтън на посочените дати, можете да отидете в Кардиф (6 май - 8 май), Сейнт Олбанс (2 юни - 4 юни) или Глазгоу (11 август - 13 август).

Фестивал на храната Proeft, Антверпен, Белгия - 18-21 май

Antwerpen Proeft или Antwerpen Tastes предлага едни от най-добрите кулинарни преживявания в Европа. През 2023 г. фестивалът ще отбележи своята петнадесета година, така че можете да очаквате весела атмосфера. Многодневното събитие предлага на посетителите европейски и международни вкусове - можете дори да се насладите на прочутия следобеден чай на Fortnum & Mason. Много от ястията са на ниски цени, така че фестивалът няма да ви струва скъпо. Той се провежда в Waagnatie, в квартал Eilandje, като има щандове за храна на закрито и на открито, за да се гарантира, че можете да се насладите на храната независимо от времето!

Smaka, Стокхолм, Швеция - 1-6 юни

В продължение на 30 години над 350 000 посетители са се наслаждавали на страхотни кулинарни изкушения на един от най-големите фестивали на храната в света в Швеция. Фестивалът на добрата храна Smaka се провежда в Стокхолм в живописна обстановка. По време на фестивала най-добрите ресторанти в града предлагат специални оферти, както и много други събития в театрите и баровете. Фестивалът се фокусира върху устойчивостта и околната среда, така че е идеалният начин да научите как да се наслаждавате на чудесна храна по природосъобразен начин. Не забравяйте да опитате местни деликатеси като шведски кюфтета и вкусната Princesstårta!

Фестивал Санто Антонио, Лисабон, Португалия - 12-14 юни

Португалия е известна със слънчевите си плажове, вкусния pastel de natas и вкусната храна на скара. Няма по-добър начин да се запознаете с кулинарните изкушения на страната от фестивала Санто Антонио в Лисабон.

Ежегодната фиеста е посветена на Свети Антонио, покровител на Лисабон, и на ароматното малко морско създание сардина. Точно така! Димящият аромат на сардини на скара ще изпълни улиците на града с португалска зелева супа и сангрия. Градът ще се забавлява дълго до късно през нощта, тъй като през целия уикенд фестивалът има малко карнавална атмосфера, подобна на тази в Рио де Жанейро. Така че дори сардините да не ви привличат веднага, помислете за този вкусен европейски фестивал, за да се насладите на забавно и ароматно преживяване.

Фестивал на храната Stragusto, Трапани, Италия - 26-30 юли

Невъзможно е да се говори за европейска храна без Италия. Родината на пицата и пастата има толкова богата кулинарна история, че трябва да се запознаете с нейните ароматни предложения поне веднъж. Фестивалът Stragusto в Сицилия е идеалната възможност да го направите! Фестивалът на уличната храна предлага всички най-добри средиземноморски храни - от регионални деликатеси до любимите ястия на Италия.

Град Трапани е домакин на този ежегоден фестивал, а мястото не може да бъде по-емблематично. Историческият рибен пазар предлага панорамна гледка към морето, а красивата музика на живо ще направи храната още по-вкусна.

Copenhagen Cooking, Копенхаген, Дания - 18-27 август

Скандинавските народи са големи кулинари. Ако трябва да пропуснете фестивала на кулинарията в Стокхолм, тогава може да се озовете в съседна Дания.
Copenhagen Cooking е прекрасен ежегоден фестивал, на който се отбелязват местните деликатеси. Многодневното събитие предлага множество уникални възможности за участие в партита за улична храна до готварски шоудаун. Десетдневното събитие се провежда в целия град - можете да се храните в награждаваните ресторанти на града или да участвате в някое от събитията в местните паркове.

Gourmet Festival, Дюселдорф, Германия - 25-27 август

Краят на август е идеалното време да резервирате пътуване до Дюселдорф и да разгледате зашеметяващия Gourmet Festival в града. Фестивалът предлага най-качествената храна - от био деликатеси до коктейли. Известната Кьонигсаллее е отлична за вдъхновение и професионални съвети за готвене. Обикновено на фестивала има стотици изложители, които представят най-добрите си лакомства за любителите на гурметата.

Ако не можете да стигнете до Дюселдорф, посетете същия фестивал в Мьонхенгладбах (14-16 юли) и Кьолн (28-30 юли).

Fiesta del Marisco, O Grove, Испания - 5-15 октомври

Всички любители на морските дарове трябва да се втурнат към Испания в началото на октомври. Испанският град O Grove в Галисия чества най-добрите морски дарове от 1963 г. насам, което го прави един от най-старите фестивали в региона. Най-големите хитове на фестивала на морските дарове винаги са мидите и калканът. Но можете да се насладите и на много ястия от скариди, раци и стриди. Има много възможности да опитате и традиционната паеля от морски дарове!

Освен на невероятната храна, можете да се насладите на красивия морски град и неговите дълги плажове. Има много танцови и музикални събития, както и образователни дейности, които ви разказват всичко за заобикалящото море и неговите прекрасни предложения.

Vegfest, Лондон, Великобритания - 18-19 ноември

Вегетарианците, веганите и любителите на вегетарианската храна трябва да разгледат Olympia National през ноември. Емблематичното място е домакин на огромен фестивал, на който се отбелязва веганската храна в целия ѝ блясък. Можете да опитате най-добрите вегански ястия и да научите повече за начина на живот и деликатесите.

През 2023 г. изложението ще се фокусира върху фитнеса и здравето, така че очаквайте да научите повече за цялостното здраве и оптималното хранене. Независимо дали сте по-възрастен веган, новопокръстен или просто се интересувате от това, което предлага храната, Вегфестът е отличен фестивал, който трябва да преживеете.

Луков пазар, Берн, Швейцария - 27 ноември

Европейските фестивали на храната винаги предлагат по нещо за авантюристичните умове. Луковият пазар в Берн е образцов пример за такъв фестивал.

Традиционният Zibelemärit изпълва Стария град със зашеметяващо разнообразие от лук и Glühwein.

Пазарът отваря врати в 6 ч. сутринта, когато местни жители и туристи изпълват китните улички, за да се любуват на плетеници от лук и гирлянди. Фестивалът е посветен изцяло на лука, така че можете да напълните корема си с лучени пици, наденички и тарталети. Ако лукът е прекалено много, поглезете вкусовите си рецептори с местните бисквити Magenbrot!
БГНЕС