/ ThinkStock/Getty Images
Времето за контакт на животното с повърхността по време на една мравешка стъпка е само 7 милисекунди

Захарната сребърна мравка (Cataglyphis bombycina) може да преодолее почти метър за секунда, което я прави най-бързата мравка и едно от най-бързите насекоми, информира ТАСС.

Това заключение направиха учени от Улмския университет, чиито изследвания бяха публикувани в научното издание „Journal of Experimental Biology“.

За една секунда мравката може да измине разстояние 108 пъти по-голямо от дължината на собственото си тяло. Това й се удава, въпреки че дължината на крачката на този вид може да достигне максимум 7 мм, подчертават специалистите.

Методът на движение на сребърната мравка е забележителен в това, че от трите двойки крачка тя използва само предната, повдигайки я нагоре.

„Подобно движение, наподобяващо галоп на кон, й позволява да бъде във възможно най-малък контакт с горещия пясък, който в Сахара може да се загрее до 70 градуса по Целзий“, обясняват учените.

Времето за контакт на животното с повърхността по време на една мравешка стъпка е само 7 милисекунди.

В света само два вида насекоми се движат по-бързо от тази мравка. Австралийският тигров бръмбар (Cicindela hudsoni) може да измине 177 пъти дължината на собственото си тяло за една секунда, а калифорнийският кърлеж (Paratarsotomus macropalpis) 377 пъти.

Захарната сребърна мравка е разпространена главно в Северна Африка.

Проучването на животното се усложнява от факта, че рядко може да се види извън мравуняка, тъй като поради високите температури и заплахата от хищници насекомото прекарва на повърхността не повече от 10 минути на ден.