Над 20% от поляците вярват, че евреите са отговорни за смъртта на Христос
Над 20% от поляците вярват, че евреите са отговорни за смъртта на Христос / снимка: Guliver/Getty Images

22% от поляците продължават да вярват в стереотипа, че евреите са отговорни за смъртта на Исус Христос, предаде АФП, като се позова на резултатите от допитване на Центъра за изследване на предубежденията към Варшавския университет.

Според допитването, извършено през лятото на 2013 г., 23% от 1000-та анкетирани, твърдят също, че в миналото евреите са отвличали децата на християните.

Допитването показва още, че 63% от поляците са убедени, че съществува еврейска конспирация, 67% смятат, че евреите се опитват да разширят влиянието си върху света, а 44% - че евреите имат власт над света. Тъжното заключение от допитването е, че антисемитизмът в Полша е постоянен феномен, посочва полският в. „Газета виборча” по повод допитването.

През 1939 г. в Полша са живели близо 3,3 милиона евреи, т.е. около 10% от населението. Над 3 милиона са загинали по време на Холокоста, извършен от нацистка Германия, отбелязва БТА. Сега според различните оценки в Полша живеят между 8000 и 40 000 евреи. Полша е с население от 38 милиона души.