Над 11 000 са столетниците в Италия
Над 11 000 са столетниците в Италия / снимка: shc.hu

Ако през 40-те години на миналия век в Италия е имало 50-ина столетници, през 2001 г. са били регистрирани над 6300 столетници на Апенините.

През 2006 г. пък броят на столетниците в Италия е надхвърлил 9200. Смята се, че в момента той е вече над  11 000. Според някои експерти през 2050 г. столетниците ще станат 200 000 на брой в Италия.

Най-силната концентрация е на остров Сардиния, в северната област Пиемонт (с център Торино) и в зоната на Чиленто (до Салерно), съобщава ProntoSofia.

„С увеличаването на хората в напреднала възраст обаче се увеличава и броят на заболяванията на нервната система. Ако съществува някаква тайна за последната фаза от живота, то тя e в това, че мозъкът трябва да бъде много активен. Не случайно повечето столетници са хора интелектуалци, които участват активно в социалния живот“, каза пред италианските медии демографът Масимо Ливи Бачи.

Пример в това отношение са носителката на Нобелова награда Рита Леви Монталчини, режисьорът Марио Моничели, бившият председател на Камарата на депутатите Пиетро Инграо и др.