/ iStock/Getty Images
Германия може да се приближава към разбулване на десетилетната мистерия с пожара в сградата на Райхстага в Берлин през 1933 г., след като в архивите на съд в Хановер беше открит нов разказ на очевидец, предаде ДПА.

Според разказа на член от нацисткото паравоенно подразделение СА (SA) или както е пълното му наименование "Щурмабтайлунг" ("Щурмово отделение"), копие от който бе видяно днес от ДПА, в нощта на пожара той е закарал до Райхстага холандския комунист Маринус ван дер Любе, който по-късно е екзекутиран от нацистите.

Очевидецът, идентифициран като Ханс-Мартин Ленингс, пише, че когато той и колегите му пристигнали там с Ван дер Любе, усетил "странна миризма на изгоряло, а из помещенията се носели облаци дим".

Пожарът в Райхстага от 27 февруари 1933 г. е приписан на Ван дер Любе, който е екзекутиран за палеж. Но след края на нацисткия режим вината му започва да се поставя под съмнение.

Нацистите обвиняват комунистите, че те са запалили пожара и се възползват от случая, за да въведат извънредни правомощия, с които на практика е суспендирана конституцията и това отваря пътя за диктатурата на Хитлер. Официално все още остава мистерия кой всъщност е подпалил пожара.

Ленингс допълва, че той и колегите му впоследствие протестирали срещу ареста на Ван дер Любе. "Бяхме убедени, че няма как Ван дер Любе да е бил подпалвачът, тъй като по наши наблюдения Райхстагът вече гореше, когато го оставихме там", заявява Ленингс.

През 1955 г. Ленингс, който умира през 1962 г., поискал разказът му да бъде нотариално заверен, в случай че делото за пожара в Райхстага някога бъде възобновено - нещо, което в миналото е обсъждано, за да бъде изчистено посмъртно името на Ван дер Любе.
 
Вчера съдът в Хановер потвърди пред ДПА автентичността на документа.
БТА