На Свети Валентин подарявайте любов, а не рози
На Свети Валентин подарявайте любов, а не рози / Sofia Photo Agency, архив

Свети Валентин отдавна се е превърнал в традиционен празник на влюбените. Независимо от приказките на скептиците, че той е много комерсиализиран, все пак той си остава празник. И от само себе си се разбира, че на него трябва да подаряваме подаръци.

Денят на Свети Валентин получава своето име още през ІV век. Но и по-рано, в римската епоха, на 14 февруари е чествана богинята Юнона, покровителка на семейството, брака и жените. Мъжете на този ден са подарявали цветя на своите половинки. Навярно именно от тук идва обичаят да се подаряват цветя за Деня на Свети Валентин.

С какво да зарадваме любимия човек в Деня на Свети Валентин? Този въпрос си задават всяка година милиони мъже и жени. Американските изследователи са стигнали до извода, че ако трябва да подарявате нещо по необходимост, по-добре да не го правите. Според тях такива подаръци говорят за липсата на внимание и не правят никого щастлив. И тук цената на подаръка няма никакво значение.

Феличита Хайне, която е една от най-известните германски семейни терапевти, препоръчва да се подаряват подаръци, които отразяват тясната връзка и сплотеността на влюбените. "Съвместното преживяване на приключенията е една от основните съставки на любовните отношения. Подарявайки си съвместно приключение, вие си подарявате и незабравим любовен спомен, който се запазва по-дълго, отколкото всякакви цветя", съветва тя.