На селски туризъм за празниците
На селски туризъм за празниците / снимки: DarikNews.bg, Надя Хамдан
На селски туризъм за празниците
47841
На селски туризъм за празниците
  • На селски туризъм за празниците

Световно известна е къщата на баба Дешка в село Горно Драглище, близо до Разлог, Банско и Добърско. А от Зелената къща за гости има изглед едновременно към Рила, Пирин и Родопите.

Идеята за зелената къща „При Дешка" идва на майтап преди шест години, когато в къщата преспива един архитект, който не е имало къде да отседне. Дешка разказва, че преди да се захване със селски туризъм е посещавала обучение по устойчив туризъм, но „нищо не й е влизало в главата". Иначе тя се хвали с няколко награди - това е единствената къща в Южна Рила, която е верифицирана по Пампаркс. След това се сдобива със сертификат за „Зелена къща", става член на slow food, както и на Асоциацията за алтернативен туризъм.

Дешка разказва, че тези награди още повече я стимулират да се развива.

Дешка и нейните баби-помощнички работят с много туроператори, а по Програмата за Малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд плевнята на къщата се превръща в Зелено училище. Дешка готви всичките си ястия сама, а майка й - баба Вили, заедно с баба Янка от селото организират „шоу-програмата", както я наричат сами.

На селски туризъм за празниците
netinfo

А дядовците нямат право да се сърдят, разказват бабите „ние си гледаме кариерата, както е модерно." Места в къщата за гости при Дешка трудно се намират, посещават я хора от цял свят, а за празници като Нова година, Коледа и Осми декември вече няма места. В екокъщата дори са правени и няколко традиционни сватби, разказват Дешка и бабите.

Обличането на носии, играенето на хора и пеенето на песни е само част от шоу-програмата на бабите. Трапезата обаче е работа само на Дешка. За да приготви една богата вечеря, Дешка отделя седем часа, а домашно приготвените гозби се сервират типично по селски в тави и тенджери.

На селски туризъм за празниците
netinfo