/ iStock/Getty Images
Странни формирования на повърхността на Плутон, каквито не са наблюдавани досега в Слънчевата система, сочат, че ледените вулкани са били активни до относително скоро на планетата-джудже, предаде АФП, позовавайки се на резултати от изследване, публикувани в "Нейчър комюникейшънс".

Анализ на снимките от сондата на НАСА "Нови хоризонти" сочи, че вътрешната температура на Плутон е останала по-висока, отколкото се смяташе преди, за достатъчно дълго време, за да бъде възможен този феномен.

Вместо да бълват лава, ледените вулкани отделят "гъста влажна смес от вода и лед, а вероятно дори и твърди компоненти като при ледниците" на Земята, каза за АФП Келси Сингър, планетолог в Югозападния изследователски институт в Колорадо, съавтор на изследването.

"Знаем за съществуването на ледени вулкани на няколко луни в Слънчевата система като Тритон. Но тези на Плутон "изглеждат различно от всичко, което сме наблюдавали досега", добавя тя.

Това откритие е "много важно", каза пред агенцията Линай Куик, специалист по криовулканизъм в космическия център "Годар" на НАСА. "То указва, че малки космически тела като Плутон, загубило повечето от вътрешната си топлина отдавна, успява да съхрани достатъчно енергия за геологична активност", каза Куик. "Това може да ни позволи да направим преоценка на вероятността за съхранение на вода в малки ледени светове далеч от Слънцето".
БТА