На Оскар-ите винаги е имало расизъм смята Дъстин Хофман
На Оскар-ите винаги е имало расизъм смята Дъстин Хофман / Guliver/Getty Images

Дъстин Хофман счита, че в Америка съществува системен расов проблем, разпростиращ се далеч отвъд "Оскар"-ите, съобщава АП.

Двукратният носител на златната статуетка не присъства на бляскавата церемония в неделя вечерта, нито гледа излъчването й по телевизията. Той се озова на същото място със Спайк Лий, носител на тазгодишния почетен "Оскар" за принос към киното, който бойкотира шоуто.

"Дойдох на мача на "Никс" и видях приятеля си Спайк Лий, издокаран като за "Оскар"-ите. Но той беше дошъл да гледа любимите си баскетболисти, вместо да получи наградата си", довери Хофман.

Лий пристигна на състезанието в "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк, облечен в черен смокинг. За втора поредна година нямаше расово разнообразие сред номинираните за "Оскар" артисти, които бяха предимно бели.

"Винаги е било така, коментира Хофман, и в това няма нищо ново. Съществува расизъм и при "Оскар"-ите и той отразява истинското състояние на страната ни!"

Хофман направи своите коментари по време на откриването на първия независим кинотеатър "Метрограф", видял бял свят в Манхатън от десетина години насам.

Според актьора Златната ера на киното в Холивуд може да бъде продължена единствено благодарение на усилията на независимите режисьори, продуценти и собственици на киносалони.

Източник: БТА