На Антарктида 265 обекта носят български имена
На Антарктида 265 обекта носят български имена / netinfo

На ледения континент Антарктида 265 обекта носят български наименования, съобщи председателят на Атлантическия клуб в България проф. Любомир Иванов.

Те носят имената на известни исторически личности, градове, населени места и културни дейци. Сред именуваните с български имена обекти са заливи, носове, полуострови, ледници и др. Един от полуостровите на остров Ливингстън носи името Варна, каза още Иванов. Полуостровът, който носи името на морската столица, е исторически и е първата земя, която е открита на континента, посочи професорът.

След предлагането на обектите и имената им от българската комисия за антарктически наименования, те се одобряват от президента, обясни процедурата Иванов. След това имената се вписват в международния регистър и се признават в цял свят.

По случай Празника на народните будители проф. Иванов подари на кмета на Варна Кирил Йорданов топографска карта на остров Ливингстън в мащаб 1:100 000. Професорът е автор на първата българска карта на Антарктида, която е една от най-съвременните.