Мъжете затъпяват, ако не спят сами
Мъжете затъпяват, ако не спят сами / netinfo

Ако делиш леглото с някой, временно може да намалее мозъчният ти потенциал, най-вече ако си мъж, това е заключението на група австрийски учени. Когато мъжът прекарва нощта в леглото с жена, сънят му е нарушен, независимо дали правят любов или не, а това се отразява на умствената му активност на следващия ден.

Липсата на сън освен това увеличава мъжките стресови хормони. Според проучването на екипа на доктор Герхард Кльойш, жените, които делят леглото, се справят по-добре, защото спят по-дълбоко.

Професор Нийл Стенли, експерт по въпросите на съня към Университета в графство Съри, казва, че е напълно нормално хората да изпитват проблеми, когато трябва да делят леглото.

"Сънят е най-егоистичното нещо и е изключително важен за доброто физическо и умствено състояние. Да делите леглото с някой, който е шумен през нощта, и да се борите с него за завивката, не е нормално. Ако можете да спите заедно - това е чудесно, но ако има проблем, няма нищо срамно да спите в отделни легла", отбелязва професор Стенли Нийл.

Според него жените са по-добре "програмирани", за да се справят с накъсания сън и това е обусловено от гледането на деца, от менопаузата и дори от менструалния цикъл. Професорът обаче допълва, че хората свикват да делят леглото. Дори понякога, когато партньорите прекарват голяма част от живота си в едно легло, раздялата може да разбие съня им.