Мъжете с широки лица са предпочитани за кратка връзка
Мъжете с широки лица са предпочитани за кратка връзка / Gulliver/Getty Images

В търсене на идеалния партньор дамите обръщат внимание на лицето на мъжа, установиха учени от Сингапур. Те смятат, че формата на лицето оказва влияние на това дали жената го възприема като краткотраен или дълготраен партньор.

Предишни изследвания установиха, че представителите на силния пол с широки лица имат повече тестостерон и са по-богати, влиятелни и агресивни. Тези мъже са по-привлекателни за жените, които търсят физически здрав, силен и доминиращ партньор.

Сингапурските учени, начело с Катрин Валентин и Норман Ли, искали да установят дали това е вярно, като го подложили на тест в реална среда. Според тях мъжете с широки лица са привлекателни за една нощ или за флирт, но не стават за брак.

"Макар мъжете с по-високо съотношение между ширината на лицето и височината да са по-здрави, по-красиви и да имат по-големи шансове да достигнат по-висок статус, изборът на подобни мъже за партньори си има и своите отрицателни страни. Те са по-агресивни, по-склонни да изневеряват и заслужават по-малко доверие. Освен това доминиращите мъже са по-неверни и не полагат големи усилия като бащи. Поради това за жените е по-добре да извлекат генетични качества от тези мъже чрез краткотрайни връзки, а не да влизат в дълготрайна връзка, характеризираща се с агресия и лъжи", съветват изследователите, цитирани от БГНЕС.

Те анализирали 77 мъже и 81 жени по време на седем спийд дейтинг събития. Мъжете били на възраст между 20 и 32 години, а жените - между 18 и 30 години. Всички били необвързани и търсели партньор. Широчината на лицето на мъжете била изчислена въз основа на структурата на костите им, а не на теглото им, така че тя да зависи от гените им, а не от хранителните им навици.

Спийд дейтингът се провел в стаички, в които жените седели на един стол, а мъжете се сменяли на всеки три минути. При всяка среща участниците отбелязвали дали искат да се срещнат отново с човека, когото току-що са видели, и доколко са били заинтересовани по скалата от едно до пет от потенциална краткотрайна или дълготрайна връзка или просто от приятелство с него.

Резултатите потвърдили, че мъжете с широки лица са възприемани като по-доминиращи и агресивни. Те били предпочитани от жените за краткотрайна, но не и за дълготрайна връзка.