Мъжете с по-ниски доходи от жените по-склонни към изневери
Мъжете с по-ниски доходи от жените по-склонни към изневери / снимка: sxc.hu

Мъжете с по-ниски доходи от тези на партньорката си е по-вероятно да изневеряват, показва американско изследване. Изневярата се възприема от мъжете като начин да си възвърнат мъжествеността, която смятат за заплашена заради по-ниските си доходи, обяснява докторантката по социология в университета в Корнел Кристин Мунш в изследването, представено на ежегодната конференция на Американската асоциация по социология.

„По-ниските доходи от тези на партньорката може да заплашат мъжествеността на мъжете, поставайки под съмнение традиционното възприятие, че те издържат семейството", обяснява изследователката. „Тази връзка може да е по-ясно изразена в някои групи от населението, които са силно свързани към традиционната мъжественост, като мъжете от латиноамерикански произход", уточнява тя.

Според изследването случаите на изневяра са по-многобройни, когато мъжът с по-ниски доходи от тези на партньорката си, е от латиноамерикански произход. Учените установили още, че ако жената издържа семейството, тя е по-склонна да изневерява на партньора си. Ако обаче дамата е финансово зависима от мъжа, е по-малко склонна към изневери. „Женствеността на жената не се определя от статута й на опора на семейството, нито от сексуалните й завоевания. Финансовата зависимост не е заплаха за жените. Напротив, за жените е по-вероятно финансова им зависимост да ги направи по-верни", обяснява Мунш, посочва БГНЕС.

За целите на изследването са анализирани данните на 1024 мъже и 1559 жени, сключили брак или живеещи с партньора или партньорката си поне от една година. Като цяло независимо от обстоятелствата жените са два пъти по-малко склонни да изневеряват от мъжете. Според проучването за период от шест години 6,7% от мъжете са изневерили на партньорката си спрямо 3,3% от жените.