Мъжете оглупявали пред блондинки
Мъжете оглупявали пред блондинки / снимкa: Sofia Photo Agency

Изследвания на учени от университета "Париж X-Нантер" са показали, че мъжете оглупяват, след като видят снимки на русокоси жени - вероятно, защото са убедени, че имат работа с по-малко интелигентни от тях хора.

Изводът на специалистите е, че мъжете не просто се разсейват от русите коси, а подсъзнателно започват да имитират стереотипния образ на "русата бомба", пише БГНЕС, като цитира „Дейли Телеграф”.

Френските учени специално са проверили способността на мъже да решават тестове за обща култура, след като са им били показани снимки на жени с различен цвят на косата. И в двата експеримента мъжете, на които са показани блондинки, имат най-ниски резултати.

Според социалния психолог Тиери Мейе, който е автор на публикацията в "Списание за експериментална психология", хората, които боравят със стереотипи, общо взето, се държат като тях. Това не са първите изследвания, които подсказват, че човешкото поведение силно се влияе от стереотипите. Учени са установявали, например, че хората вървят и говорят по-бавно в присъствието на старци. Други изследвания показват, че жените ръководители са оценявани по-строго от мъжете.

Макар произходът на стереотипа за "глупавата блондинка" да не е ясен, русата коса се приема много често като символ на красота и сексапил. Изследване, проведено миналата година, показва, че още пещерните мъже са предпочитали русокоси партньорки, защото са смятали, че те имат по-високо ниво на естроген и са по-плодовити.