/ Gulliver/Getty Images
Разпространението на новия коронавирус насочи вниманието към малко обсъждана разлика между половете - мъжете по-рядко си мият ръцете от жените в тоалетната, както показват многогодишни изследвания и наблюдения на място, предаде Ройтерс.

Здравните власти навсякъде по света съветват, че миенето на ръцете е един от най-добрите начини за предпазване от вируса, който вече се разпространи в около 80 държави.

Американските здравни власти препоръчват ръцете да се мият със сапун най-малко 20 секунди
ThinkStock/Getty Images

Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията напомниха на сайта си за резултатите от изследване от 2009 г., според което "само 31% от мъжете и 65% от жените мият ръцете си", след като са използвали обществена тоалетна.

Коментарите в социалните мрежи върху небрежността на мъжете в това отношение накараха авторитетна британска институция да постави постери в тоалетните, напомнящи колко полезни са водата и сапунът.

Американските здравни власти препоръчват ръцете да се мият със сапун най-малко 20 секунди
ThinkStock/Getty Images

След като Сатнам Сангера се оплака в Туитър, че "пораснали" и "образовани" мъже в тоалетните на Британската библиотека не си мият ръцете, учреждението реагира, като постави допълнителни напомнящи надписи и в мъжките, и в женските тоалетни.

Подходът на мъжете и жените към миенето на ръцете, след като са били в тоалетна, също е различен, показват няколко изследвания и наблюдения на място. Жените, освен че мият ръцете си по-често, използват сапун и ги търкат по-дълго от мъжете, установи изследване на Мичиганския университет от 2013 г.

Gulliver/Getty Images

Според него 14,6% от мъжете въобще не си мият ръцете, след като са били в тоалетна, а 35,1% само ги изплакват, без да използват сапун. При жените с подобно поведение са съответно 7,1% и 15,1% от жените.

Според първоначалната информация за заразяването с новия коронавирус в Китай мъжете са по-податливи на заболяването.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА