/ ThinkStock/Getty Images
Учените от САЩ установиха, че когато мъжете мислят за приятелство или секс, те оглеждат гърдите и бедрата на партньорката. В аналогична ситуация жените фокусират погледа си върху главата.

Учените направиха експеримент, при който давали на 150 млади хетеросексуални мъже и жени да гледат снимки на потенциални приятели или на романтични партньори - две купчини от по 10 снимки (купчина за приятелство и за интимност). При това учените следили движението на очите на доброволците, а и задавали въпроси относно възможна дружба или любовна връзка с човека от снимката.
 
Обичам те - на първия, третия или шестия месец от връзката?

Оказва се, че хората обръщат внимание на различни показатели - от фигурата и размера на тялото до руменината по бузите. Установена бе и закономерност: разсъждавайки за възможни любовни отношения с лицето от фотото, представителите и на двата пола разглеждали горната част на тялото. Ако пък е ставало дума за приятелски отношения, доброволците гледали краката.
 
Все пак мъжете по-често гледали гърдите на жените от снимките. Те се интересували и от бедрата. При това тези две зони ги интересували независимо от характера на предполагаемите отношения. Жените пък повече гледали главата пред гръдния кош.
 
Защо мъжът и жената обичат различно и кой изневерява повече?

Свободните жени по-дълго гледали снимката на предполагаемия партньор, отколкото жените, които си имали "половинка". Жените, които изучавали повече главата, по-често се интересували от чисто приятелски отношения. Тялото на мъжа бе разглеждано, независимо дали става дума за романтични или приятелски отношения.
 
Най-малко жените се интересували от краката. При това жените изучавали главно лявата половина на лицето и се взират повече в лявото, отколкото в дясното око. Като цяло те оглеждали лицето много по-дълго в сравнение с мъжете.
БГНЕС