Мълнии святкат в атмосферата на Венера
Мълнии святкат в атмосферата на Венера / снимкa: БГНЕС

Европейската междупланетна станция „Венера експрес” помогна да бъдат разрешени споровете, които се водят от почти 30 години по повод тайнствените ярки присветвания в атмосферата на Венера.

Получените с помощта на магнитната антена на сондата данни потвърждават, че това са мълнии, тоест електрически разряд, който става на височина около 56 км от повърхността на втората от Слънцето планета. Това съобщава в свой материал в научното списание „Нейчър” професорът геофизик от Калифорнийския университет Кристофър Ръсел, цитиран от БГНЕС.

Според учения изясняването на този въпрос е от голямо значение, тъй като мълниите влияят на химичния състав на атмосферата и учените, които се опитват да разберат как са се формирали атмосферата на Венера и нейният климат, вече ще трябва да имат това предвид.

Първите данни за странните присветвания на Венера предаде на Земята американска сонда още през 1978 година, но учените не бяха напълно сигурни, че това наистина са мълнии, поради интерференцията на сигналите.