Музеят на Чаплин в Швейцария посрещна първите си посетители
Музеят на Чаплин в Швейцария посрещна първите си посетители / БГНЕС

В швейцарското градче Корсие-сюр-Веве музеят на Чарли Чаплин посрещна първите си посетители с богата експозиция, включваща фотографии, киноматериали и лични вещи, предаде ТАСС.

Музеят е разположен в имението "Маноар де Бан", където гениалният комик изкарва последните 25 години от живота си. Чаплин се премества да живее в Швейцария, след като в САЩ е подложен на преследвания по времето на маккартизма.

ГАЛЕРИЯ: Откриха Музей на Чарли Чаплин в Швейцария

В церемонията по откриването на музея, която се състоя на 127-ата годишнина от рождението на Чаплин, взеха участие синовете му Майкъл и Юджийн. "Имението малко се е променило, но духът на Чаплин си остава", заяви Юджийн. "Именно това считам за най-прекрасното нещо в този проект", допълва той.

Музейният комплекс "Светът на Чаплин" бе плод на дългите усилия на потомците на киноактьора, сценариста, режисьора и композитора. Реализацията му отне цели 16 години, 7 от които преминаха в съдебни спорове с местните власти и съседите.

Десет любопитни факта за Чарли Чаплин

Имаше и трудности от финансово естество, но с помощта на спонсори бюджетът на проекта събра около 60 млн. долара. С 30 млн. долара от тях финансираха реставраторските и строителните работи на имението.

Музейният комплекс е с площ от 3000 кв.м и обхваща три здания, в които е живял Чаплин със семейството си. Очаква се всяка година той да бъде посещаван от 300 000 души.

Източник: БТА