МР3 плейърите увреждат слуха
МР3 плейърите увреждат слуха / снимка: BGNES

65% от потребителите на MP3 плейъри на възраст от 18 до 30 години слушат музика със сила над 85 децибела, което е еквивалентно на поставяне на будилник в ухото.

Слушане с такава сила в продължение на един час може да повреди слуха, алармира Международната здравна организация (World Health Organization). Тревожните факти за влиянието на портативните MP3 плеъри върху слуха изнесоха изследователи от британския институт за глухи RNID (Royal National Institute for Deaf People). От института са установили, че хората, които ползват MP3 плейъри ги слушат средно около час на ден. А една четвърт от потребителите – над 21 часа на седмица.

58% от запитаните в проучването не са били наясно какъв е рискът за ушите им. 79% път никога не са виждали предупреждения за нивото на шум върху опаковките на устройствата.

Учените настояват производителите на цифрови музикални плейъри да поставят предупредителни надписи на своите продукти, че могат да повредят слуха. Експертите препоръчват използване на закрити слушалки, вместо мънички, които се пъхат вътре в ухото, както и да се инвестира във филтри за уши, които намаляват нивото на звука. За опасно се смята ниво на звука, при което околните чуват музиката от слушалките на разстояние от един метър, посочват изследователите от RNID.