Мозъкът разкрива кога любовта е дълготрайна
Мозъкът разкрива кога любовта е дълготрайна / снимка: sxc.hu

Мина Денят на влюбените, романтичните вечери, подаръци, целувки, прегръдки, топли думи... Дали така ще бъде и на 14 февруари следващата година? Сканирайте мозъка и разберете дали вашата любов ще бъде вечна.

Учените твърдят, че вече е възможно да се разбере колко ще продължи любовта при някои хора. Бянко Акведо и Артър Арон от университета Стони Брук в Ню Йорк с помощта на магнитен резонанс са заснели мозъка на мъже и жени в момента, когато са били влюбени и след 20 години.

Учените също така са сканирали мозъка на хора, които са били влюбени само от един месец. Когато сравнили снимките с първите, установили, че са много сходни, пише БГНЕС. "Една от разликите е била в това, че мозъкът на хората, чиято любов е по-дълга, е бил по-осветлен, за разлика от онези, които са влюбени от скоро".

Според Бянко Акведо мозъкът на онези, които са "лудо" влюбени изглежда, че все едно гори. "По време на изследването поискахме от влюбените при сканирането на мозъка да гледат снимката на партньора. В този случай при някои от тях мозъкът изглеждаше като запален", казват учените. На базата на тези снимки експертите разбират дали става въпрос за любов, която ще трае дълго време.