Мостът Харбър в Австралия става на 75 години
Мостът Харбър в Австралия става на 75 години / netinfo

Хиляди жители на Сидни преминаха пеша по прочутия мост Харбър, за да отбележат 75-ия рожден ден от неговото построяване, предаде Ройтерс.

Трафикът на превозни средства по моста беше преустановен заради честванията на юбилея, които ще продължат през целия ден.

Жителите на Сидни, които минаха вече по моста, носеха възпоменателни зелени бейзболни шапки и развяваха австралийските знамена. Очаква се до края на деня по моста да преминат 200 000 души. Походът им през Харбър бридж ще бъде съпътстван от серенада на високоговорители, които изреждат събитията, белязали историята на Австралия, от Втората световна война до терористичните атаки на остров Бали през 2002 г., когато загинаха много австралийци.

Харбър бридж е построен в осемте години, предхождащи датата 19 март 1932 г., когато е открит официално. 1500 работници участват в строителните дейности. В 485-те хиляди квадратни метра на моста, еквивалентни на 60 футболни игрища, са вложени 52 800 тона стомана.

Мостът стана известен със спектаклите с фойерверки по повод Нова година и по време на церемониите по откриването и закриването на летните олимпийски игри през 2000 г. в Сидни. Ежедневно обаче по неговите 8 платна преминават 200 000

автомобила. А по двете железопътни линии на Харбър бридж влаковете превозват до бизнес центъра на Сидни служителите от предградията на града.

Заради натоварения трафик и силното слънце мостът се нуждае от често пребоядисване. През 70-те години на миналия век един от бояджиите, допринесли за разкрасяването на конструкцията, е актьорът Пол Хоган, или познат повече като "Дънди Крокодила". Той работил на Харбър бридж, преди да пробие в киното.

Жителите на Сидни наричат гальовно или на шега моста Харбър "Закачалка за палта", заради причудливата му форма, наподобяваща метална закачалка за дрехи.

За последно пътният трафик по моста беше затворен през 2000 г, когато четвърт милион австралийци преминаха пеша по него по време на поход в подкрепа на аборигените.