Мона Лиза била съседка на Леонардо да Винчи
Мона Лиза била съседка на Леонардо да Винчи / netinfo
Италиански учен твърди, че жената, вдъхновила Леонардо да Винчи да нарисува “Мона Лиза”, е погребана във Флоренция, предаде агенция АНСА.

Мястото и точната дата на смъртта на жената доскоро не бяха известни, но изследването на професор Джузепе Паланти хвърли светлина по този въпрос. Той е стигнал до извода, че Мона Лиза е реално съществуваща личност, изучавайки материали от флорентинските архиви.

Изследвайки документите, Паланти е открил, че Лиза Жерардини, която е позирала на художника, е била съпруга на флорентинския търговец Франческо дел Джокондо. Тя е починала на 15 юли 1542 г. на 63-годишна възраст. Жената е била погребана в гробището на манастира „Света Урсула”, в който тя е прекарала последните години от живота си след смъртта на своя тежко болен съпруг.

В документите също така се споменава, че в погребението й е участвала цялата енория, което свидетелства за нейната популярност. Изследването също така е установило, че Лиза Жерардини и семейството на Леонардо да Винчи са били съседи.