Многото снимки на храни убиват апетита
Многото снимки на храни убиват апетита / снимка: morguefile.com

Храната става по-малко вкусна, ако се гледат много снимки с нейното изображение, пише в статия, публикувана в Journal of Consumer Psychology.

„В някаква степен вие се уморявате от вкуса на храната, без дори да сте я опитали. Това е сетивна умора, заради която вие вече не желаете вкусови усещания”, поясни един от авторите Райън Елдър от Университета Бригама Янга в САЩ.

Той и колегата му Джеф Ларсън събрали 232 доброволци, които гледали снимки на храни. Половината гледала 60 снимки на сладки храни и продукти като торти, бонбони, шоколади, а другата половина също толкова фотографии, но на солени храни - чипсове, пържени картофи и други, посочва БГНЕС.

След това всички участници трябвало да оценят вкуса на фъстъци. Учените установили, че те не се оказали толкова вкусни на участниците, които гледали снимките на солени храни - независимо че сред снимките не имало на фъстъци.

Гледането на много снимки може да убие апетита, предупреждават учените. В същото време този подход може да ви помогне, ако искате да се въздържите от определени храни.