Млечните храни повишават риска от Паркинсон при мъжете
Млечните храни повишават риска от Паркинсон при мъжете / netinfo

Ново изследване потвърди връзката между консумирането на големи количества млечни продукти и повишаване заболеваемостта от Паркинсон при мъжете. Причините за тази връзка обаче остават неизвестни.

Учените открили, че сред 130 хиляди американци за период от девет години онези, консумирали големи количества млечни продукти, са изложени на повишен риск от болестта на Паркинсон, при която моторните неврони загиват или се увреждат.

Засега не е открит общ белег между мъжете, при които рискът от заболяването се повишава успоредно с дневния прием на млечни продукти и особено на мляко. Резултатите при жените са по-неясни.

Откритията потвърждават по-ранни изследвания, установили връзка между болестта и хранителния режим сред мъжете.