/ iStock/Getty Images
От удобни спортни комплекти до летни рокли - Леа Бакер е създала преобладаващата част от гардероба си сама в лондонския си апартамент, присъединявайки се към общността на млади любители шивачи, които критикуват модната индустрия като разрушителна, съобщи АФП.
   
"Искам да съм независима от конфекцията", обяснява Леа, която е 29-годишен докторант по невронауки. Водена от несъгласието си с "бързата мода" на евтини дрехи, които бързо се износват и изхвърлят, младата жена започва да си шие сама малки чанти през 2018 г. 
   
Четири години по-късно "близо 80 на сто от гардероба ѝ" е собствено производство - от пижами до палто, включително и джинси от парчета деним, събран от цялото семейство.
   
Леа вече "много рядко" си купува нови дрехи, споделя младата жена пред АФП, облечена в дълга рокля, която е ушила сама.
   
Модната и текстилната индустрии са третите най-силно замърсяващи производства в света след хранително-вкусовата и строителството и допринасят за до 5 на сто от глобалните парникови емисии според данни отпреди година на Световния икономически форум в Давос.
   
Нискобюджетните модни марки редовно са критикувани за отпадъците и замърсяването, които създават, както и за условията на труд на работещите в тях.
   
Тара Виго познава "бързата мода" добре, тъй като е работила 15 години в индустрията. "Видях качеството на дрехите, които влизаха и излизаха от складовете, беше ужасяващо", каза тя. През 2017 г. решава да създава свои модели и да продава по един модел годишно, далеч от четирите на ден, които понякога искали от нея, докато работела като моделиер за конфекцията.
   
"Ако умеете да шиете, не можете да си представите, че риза може да струва три британски лири", казва тя. Моделът ѝ гащеризон "Zadie" вече е един от бестселърите в сайта "The Fold Line" според Рейчъл Уокър, която е сред съавторите на платформата за модели на независими дизайнери през 2015 г.
   
В началото там се представят около 20 моделиери, днес са повече от 150.
   
"Клиентите ни са по-млади, със сигурност … и искат да правят сами дрехите си и то по устойчив начин", казва Роузи Скот, която е съсобственик на ателие в Лондон.
   
Цветове, десени, материи… Шивачите аматьори, сред които жените са над 90 на сто, могат да избират измежду 700 дизайнерски видове плат, които се продават от осем британски лири за метър памучен воал до 110 лири за метър дантела. По време на пандемията поръчките се увеличават, но след разхлабването на мерките не намаляват.
БТА