Мит Ромни е най-богатият претендент за президентския пост в САЩ
Мит Ромни е най-богатият претендент за президентския пост в САЩ / netinfo

Кандидатът за президент от Републиканската партия Мит Ромни е най-богатият сред останалите участници в изборната надпревара с лично състояние от близо 200 милиона долара, съобщи Франс прес.

Според обявените снощи документи от щаба на предизборната кампания на Мат Ромни бившият губернатор на щата Масачузетс е натрупал между 190 и 250 милиона долара, като стойността на богатството му се променя в зависимост от конюнктурата на фондовите пазари.

Пълният отчет за финансовото състояние на Ромни съдържа 45 страници и според членове на неговия щаб представлявал "пълен, точен отчет напълно според изискванията за финансова прозрачност", посочва агенцията.

Мит Ромни, мормон по религия и бивш бизнесмен, и съпругата му Ан Ромни притежават недвижима собственост и акции в различни компании, предимно в самолетостроителната промишленост, самолетостроенето и телекомуникациите. Той притежава и акции от руския Газпром на стойност между 100 и 250 хиляди долара. В банковите им сметки има около 20 милиона долара.

Досега Мит Ромни е дал 9 милиона долара за собствената си кампания.

На второ място по богатство сред претендентите за президентския пост е бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който притежава активи на стойност между 18 и 70 милиона долара. Хилари клинтън е на четвърто място с богатство, чиято стойност се изчислява между 10 и 50 милиона долара.