Мистериозен сферичен облак се появи над Фуджисава (СНИМКИ)
Мистериозен сферичен облак се появи над Фуджисава (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Странен сферичен облак се появи над японския град Фуджисава, южно от Токио, съобщи Сайънс алърт.

Според направилия снимката фотограф, облакът започнал много бързо да губи формата си и се разпръснал сякаш никога не е съществувал.

Уникална бяла дъга се появи над тресавище в Шотландия (СНИМКА)

"Когато видях облака, формата му беше още по-сферична. Съжалявам, че не направих по-бързо снимката, а изгубих време да му се любувам", разказа фотографът пред японският новинарски сайт Рокет нюз 24.

Снимката е направена от гарата Шонандай в Токио в неделя следобед. Тя не е проверена от специалисти, но подобни облаци са виждани и друг път.

Ледени кристали създадоха три слънца и обърната дъга в небето (СНИМКА)

Според някои това е всъщност нисък хоризонтален въртящ се облак, какъвто обикновено се образува като резултат от студен фронт и най-често е свързан с гръмотевични бури. Въртящите се облаци обаче са цилиндрични, затова сферичният облак може да е нещо друго.

Още един жител на Фуджисава е заснел същия облак. От неговата перспектива той не е толкова кръгъл. Затова според метеоролога Тод Лейн облакът може да не е нищо специално, а снимката да е само стечение на обстоятелствата. Според него това е купест облак.

Подобен сферичен облак е забелязан и над Уелс четири дена по-рано. Британски метеоролози предполагат, че той е образуван от източник на топлина близо до земната повърхност - селскостопанска сграда или топъл басейн. Над долината е паднала мъгла и топлината я е изтласкала нагоре и оформила като купол.

Източник: БТА