Мишки ще търсят експлозиви и дрога по летищата
Мишки ще търсят експлозиви и дрога по летищата / снимка: sxc.hu

Израелска компания има амбициите да направи революция в откриването на експлозиви и на наркотици по летищата благодарение на необичайни тайни агенти - мишки, предаде Франс прес.

"Мишките могат да бъдат обучени да надушват дрогата и парите", казва основателят на компанията БиоЕксплорърс Еран Лумброзо.

"Мишките имат много по-развито обоняние от полицейските кучета", допълва той.

За откриването на скрити у пътник експлозиви механизмът е прост. Подозрителният пътник влиза в кабина и срещу него за кратко се пуска въздушна струя, която после се насочва в кутия със стени от матово стъкло, раположена в кабината. Там на "на пост" са осем мишки. Ако те надушат в струята миризмата на подозрителни субстанции, за чието откриване са обучени, мишките "бият тревога", като се струпват в специално пригодено в кутията отделение, пише БТА. В противен случай пътникът може да напусне кабината след осем секунди.

Всяка кабина може да бъде оборудвана с до три кутии, в които "работят" екипи от по осем мишки. Те се сменят след четири часа работа.

"Мишките са добре хранени и условията им на живот са дори по-добри от тези на лабораторните гризачи", казва собственикът на фирмата, разработваща метода.

Той припомня, че мишките му са обучавани да откриват експлозиви и дрога два месеца, а после постъпват на работа за 18 месеца.

През декември 2010 година кабина на БиоЕксплорърс беше инсталирана в търговски център в Тел Авив и беше направен експеримент с 1200 посетители. Фирмата беше скрила дрога у двайсет от тези участници в теста и мишките безпогрешно я откриха, посочи Еран Лумброзо.