Министър обяснява финансовата криза на децата
Министър обяснява финансовата криза на децата / БГНЕС
Издание на германския вестник "Билд ам Зонтаг" помества материал на министъра по проблемите на семейството Урсула фон дер Лейен, в който разяснява финансовата криза на германчетата.

Представете си, пише тя, че участвате в страхотен празник. Всичко е позволено, докато родителите не забележат. Всички страшно се забавляват. И внезапно празникът свършва. Препили сте и главата ви се цепи. Някои дори се оказват в интензивното. Полицията пристига и започва да задава неприятни въпроси. Родителите ви са бесни, защото сте действали зад гърба им, но в същото време и гузни, защото те самите не са внимавали. Никой вече не вярва на никого.

Същото стана и на световния финансов пазар, продължава тя. Всички се надпреварваха да предлагат кредити. Кредитите, т.е. дълговете на другите, бяха продавани на ляво и на дясно. Купувачите и продавачите – инвестиционните банки – спечелиха много пари. Почти няма правила, тъй като всичко си върви добре и така. Международните контролни органи за банките в това време се занимаваха с други неща или се оставиха да бъдат заблудени. Докато балонът се спука. Тогава всичко се обезцени и борсовите курсове се сринаха.

Поуката, която можем да извлечем, е: Най-умният е не този, който има най-голяма уста. А онези, на които им се плаща да внимават, трябва да го правят. Следователно, ние се нуждаем от правила. Който не ги спазва, трябва да бъде наказван. Държавата не трябва да се намесва във всичко, а да поставя рамка. В противен случай ние всички ще плащаме счупените грънци, завърша г-жа фон дер Лейен, която в живота е многодетна майка, а по професия лекар.