Мини прасета - хит сред домашните любимци
Мини прасета - хит сред домашните любимци / снимкa: БГНЕС

Продукцията на фермата „Пениуел“ в английското графство Девън се ползва с голям успех сред любителите на прасенца. Съсобственикът във фермата Крис Мъри в продължение на девет години развъждал порода мини прасета и те вече се продават като домашни животни, съобщава БГНЕС.

Генетичните корени на миниатюрните свинчета водят към Нова Зеландия, където се отглежда рядката порода куне-куне. Прасенцата с размер колкото халба за бира струват 150 паунда.

Британската телевизионна звезда Джонатан Рос веднага си купи две свинчета. Поръчки за „джобните" прасенца пристигат чак от Австралия.

Обикновените прасета са много хубави, докато са малки. Но когато пораснат, няма как да ги държим вкъщи, стават агресивни, обяснява Мъри. Той се надява, че свинчетата му ще превземат пазара и ще надминат продажбите на котки и кучета.

Фермерът твърди, че прасенцата се дресират лесно и са сговорчиви по характер. Порасналата свиня средно тежи около 500 килограма, а мини прасето – едва 70. Крис Мъри се съмнява, че прасенцата му ще бъдат отглеждани за месо, защото са твърде малки и това би било икономически неизгодно.