/ Gulliver/Getty Images
Фронтменът на легендарната британска група "Ролинг стоунс" Мик Джагър е разказвач в кратък филм, посветен на 150-ата годишнина на емблематичната зала "Роял Албърт хол", предаде ДПА.

Известната зала в централната част на Лондон е открита от кралица Виктория през 1871 г. и се използва за концерти, представления, наградни церемонии, училищни прояви.

За да отбележат годишнината, служители в "Роял Албърт хол" са компилирали 90-секунден филм. Видеото включва архивни кадри от знакови изпълнения през годините, в това число непоказвани кадри с Джими Хендрикс, реставрирани кадри от участието на "Лед цепелин" през 1970 г., и с Алберт Айнщайн, който се изказва срещу нацистите през 1933 г.

Докато текат кадрите от 1933 г. до наши дни, Мик Джагър чете поемата "Само за приятели" от Уинстън Хю Одън.


Краткият филм е режисиран от Том Харпър ("Аеронавтите"). Музиката е композирана от Стивън Пиърс ("Гравитация").

"Имам чудесни спомени от участието ни с "Ролинг стоунс" през 60-те, когато веднъж или два пъти нещата станаха малко диви - ентусиазирани фенове се присъединиха към нас на сцената и почти доведоха шоуто до внезапен край, но ние устояхме и си прекарахме страхотно", споделя Мик Джагър.

Заради коронавирусната пандемия залата "Роял Албърт хол" остава затворена за първи път от бомбардировките над Лондон по време на Втората световна война.

Залата ще бъде затворена и на рождения си ден на 29 март, поради което честванията на 150-годишнината й ще продължат до 2022 г.
БТА