Metallica девет години по-късно
Metallica девет години по-късно / Ясен Немски за BALKAN Entertainment

Metallica са легенда. Metallica са феномен – не само музикален, но и социален. И колкото и да му се иска на някого да оспори този факт, повярвайте – за феновете на твърдата музика Nothing Else Matters.

Жесток саунд, безкомпромисни музиканти!

Над 50 хиляди фенове на най-могъщата банда в историята на хеви метъла щурмуваха националния стадион "Васил Левски" в София. На пръсти се броят тези, които са разчитали да съберат на същото място толкова фенове у нас - след Цеца Величкович и Азис (2006) и Scorpions (1993) дойде ред и на Metallica. Които разбиха на пух и прах страховете на мнозина, че тази музика няма/има бъдеще.

Девет години след първото им шоу на българска земя, те се върнаха, за да дадат най-доброто от себе си на най-големия стадион в София. Шоуто на бандата, която отсега е в учебниците по музика, бе част от европейското им турне.

Тук имаше всякакви типове хора – фенове, които близо три десетилетия със страхопочитание купуват апокрифни CD-та, за да ги добавят към домашния музикален олтар; от онези, за които Metallica са били по-скоро тийнейджърски кръстопът; от онези 40 хиляди, за които първият концерт на Metallica в Пловдив се е запечатал като най-великия момент в живота им. И от онези, които от меломанско любопитство искаха да съпреживеят чудото, за което от месеци се говори сред посветените в концертния живот на България.

На този концерт нищо не беше случайно, което важи и за избора на съпорта - The Sword и Down (проект на Фил Анселмо от Pantera). Не малко от феновете бяха тук именно заради тях.

Пет минути след 21 ч на 25 юли Джеймс Хетфийлд, Ларс Улрих, Кърк Хамет и Робърт Трухильо откриха шоуто си в София с Creeping Death. Огнени кълбета взривиха огромната сцена. Чухме и пяхме с пълни гърла химните Master Of Puppets, One, Sad But True, Enter Sandman, Nothing Else Matters, Fade To Black...

Малко преди края на редовния сет от 1 час и 40 минути заваля лек дъжд, но това не притесни никого, а от сцената риторично ни питаха "Наясно ли сте какво правите тук", "Искате ли още".

И за музикантите, и за феновете беше ясно, че бис ще има, залогът беше колко и какво. Не мога да си представя какво повече можеше да се качи отгоре на Seek And Destroy.

Преди окончателно да слязат от сцената, музикантите от Metallica развяха българското знаме. И заслужиха безспирни овации, до следващия им концерт. Между другото Metallica обещаха на българската публика София да е спирка в световното им турне догодина.

Дотогава - дерзайте!

ПЪЛНИЯ СЕТЛИСТ ОТ КОНЦЕРТА НА METALLICA В СОФИЯ МОЖЕШ ДА ВИДИШ В ZAR.BG