/ iStock/Getty Images
Ментата прочиства организма от токсини, укрепва имунната система и предпазва от болести. Маслото от растението, което често се използва за грижа за устната кухина, е много ефективно срещу заболявания на зъбите и венците. Сушената мента е много полезна подправка, която придава на храната деликатен вкус. В същото време диетолозите твърдят, че ментата има много ползи за здравето на човешкия организъм, когато се консумира в прясно състояние.

Най-важната характеристика, която прави храната здравословна и осигурява защита срещу болести, е съдържанието на антиоксиданти. Ако дадена храна е източник на антиоксиданти в допълнение към хранителната си стойност, тя става много по-здравословна. Ментата е богата и на антиоксиданти и като спомага за детоксикацията на организма, повишава устойчивостта му към болести. Тази билка, която се среща главно в Средиземноморския регион, е широко разпространена в Европа. Използвана за стоматологични и орални, козметични и много други цели, ментата влиза в състава на чайове, масла, кремове и т.н.
Ползите за здравето от ментата обобщава "Haber7".

Когато се добави към салати, ментата им придава специален аромат и свеж вкус. Използва се и като ефективно средство за лечение на настинки, които са особено чести през зимните месеци. Известно е, че ментата "отваря" дихателните пътища и помага при бронхит и астма. Ползите от растението, което лекува и много други заболявания, са следните:

- Ментата и ментовото масло лекуват заболявания на зъбите и венците. Ето защо ментата се използва широко в пастата за зъби.
- Тя допринася за освежаване на дъха и премахва лошия дъх.
- Облекчава стомашните неразположения и подобрява храносмилателната система.
- Облекчава главоболието. При хронично главоболие, причинено от стреса в ежедневието, се препоръчва по една чаша чай от мента на ден.
- При гадене се препоръчват чай от мента и ментова захар.
- Ментата е много ефективна при лечение на респираторни заболявания като астма и бронхит. Вдишването на пара над съд с вряла вода, в който са добавени няколко капки ментово масло, ще помогне за "отварянето" на дихателните пътища.
- Нанасянето на ментово масло директно върху пъпки с помощта на памук е ефективен метод за изсушаването им.
- Благодарение на антиоксидантните си свойства ментата се бори с раковите клетки и осигурява естественото изхвърляне на токсините, натрупани в организма в резултат на неправилно хранене.
- Консумацията на чай от мента всеки ден помага за облекчаване на стреса. Вдишването на аромата на ментово масло също е ефективно средство за облекчаване на стреса.
- Ментата намалява температурата.

Използване на масло от мента

Маслото от мента се използва за направата на натурална паста за зъби, за облекчаване на главоболие и стрес. Предлага се и от билкари и се използва в разтвори за гаргара, за да поддържа зъбите и венците здрави и да премахва лошия дъх, просто добавете няколко капки в половин чаша вода. Известно е също така, че добавянето на ментово масло към вряща вода и вдишването на пара от него е чудесен начин за лечение на респираторни заболявания като астма и бронхит. Този метод също така облекчава стреса.

Как се приготвя чай от мента?

Чаят от мента, който има много ползи за здравето, се приготвя лесно. Пресни листа от мента и вода са съставките на напитка, която подобрява храносмилателната функция и помага за изхвърляне на токсините от организма. След като сте измили четири или пет стръка прясна мента, ги сложете във вряща вода и оставете да се запарят за около 15 минути. След като напитката е приготвена, тя може да се консумира редовно всеки ден.

Рецепта за чай от мента и лимон

Чаят от мента и лимон, който е най-естественото средство за лечение на настинки през зимните месеци, се приготвя съвсем лесно. Той облекчава гаденето, високата температура и слабостта. За да си приготвите чай от мента и лимон, са ви необходими:
- една чаша вода;
- половин лимон;
- две чаени лъжички сушена мента;
- шест-седем листа прясна мента.

Нарежете лимона на малки парченца. Налейте чаша вода в тенджера, добавете сушената, прясна мента и лимона и поставете на слаб огън. Сварете сместа от мента и лимон на слаб огън, докато заври. След като изстине, напитката е готова за консумация.
БГНЕС