Мел Гибсън губи почитателките си
Мел Гибсън губи почитателките си / снимка: Reuters

Мел Гибсън е разочаровал почитателките си с расистките си и сексистки изказвания, публикувани през последната седмица, смятат медийните наблюдатели.

През 1985 г, Мел Гибсън беше обявен за "най-секси мъж" в първата класация на списание People. Преди десет години тълпи от почитателки се събираха, за да го гледат в "Какво искат жените". Но през последните седмици, записите на разговори, в които носителят на Оскар обижда бившата си приятелка и ползва обидни термини за афроамериканците и латиноамериканците, шокираха почитателките му и ги накараха да се отдръпнат.

Медиите обаче се фокусираха повече върху щетите, които ще нанесе това на кариерата му и на расистката част от обидите, отколкото на сексистките изказвания на звездата. Според мнозина това е признак за недостатъчното влияние на феминистката кауза в Холивуд.

"Мел Гибсън стана персона нон грата в цял Холивуд. Но не заради това, как се отнася към жените", заявява Мелиса Силвърщайн, която ръководи блога Women & Hollywood. "Хората трябва да говорят за сексистките му изказвания, колкото говорят и за расистките", допълва тя. "Това показва къде са жените в Холивуд", е нейното заключение.

Някои наблюдатели на индустрията дори смятат, че кариерата на Гибсън ще издържи тежкия удар, поради способността му да финансира собствени проекти, допълва БГНЕС. Няма съмнение обаче, че за много почитателки, Гибсън вече е затворена страница. "Много професионалисти в индустрията са ми казвали, че когато отчуждиш женската аудитория, тя не се завръща никога", смята Ким Мастърс, редактор на Hollywood Reporter. В същото време актрисата Упи Голдбърг защити Гибсън и заяви, че отказва да повярва, че нейният приятел Мел, когото е приемала в дома си, може да е расист.