кредитна карта
кредитна карта / Thinkstock/Getty Images
Сигурността на дебитните и кредитните карти, които използваме, е все по-голям проблем, след като технологията, използвана за престъпни цели напредва главоломно, а тази, която ни защитава – не. И все пак, важни нововъведения има, а това е точно едно от тях.

Последната разработка на MasterCard е карта в същия добре познат формат, който използваме и днес, но с една основна разлика – наличието на специфично кодиран сензор за пръстови отпечатъци. Използването на такива карти ще е възможно без нуждата от допълнителен хардуер, навсякъде, освен при swipe-to-pay терминалите.

Според Аджей Бхала – завеждащ отдела по сигурност към MasterCard – това нововъведение ще донесе допълнително удобство в сигурността, тъй като пръстовите отпечатъци не могат да се заменят.

Последните няколко години ни показват, че горното твърдение не е напълно вярно. Едва дни след пускането на iPhone 5s, неговият сензор за отпечатъци беше измамен успешно. След като хакери успяха да разбият и софтуерната част, отговаряща за сензора, те успяха да извлекат и репликират отпечатъка на немския министър на сигурността.

От компанията заявиха, че процесът по тестване ще бъде разширен до Европа и Азия в идните месеци, а глобалното представяне на картата ще се случи до края на годината.