Мармотът Фил видя сянка - зимата в САЩ ще е дълга
Мармотът Фил видя сянка - зимата в САЩ ще е дълга / БГНЕС, архив

Степният мармот Фрол от Ленинградския зоопарк предсказа, че тази година пролетта ще настъпи рано, предаде ТАСС. Откликвайки на призивите на английски език, "народният метеоролог" излязъл от дупката си и охотно общувал с децата, дошли в зоологическата градина, за да празнуват Деня на мармота.

Климатичните условия в Северозападна Русия не позволяват традиционният ден да се отбелязва с обикновени мармоти, тъй като те спят в топлите си дупки до края на февруари. Фрол обаче бил специален и не спял зимен сън.

Същевременно прочутият американски "народен метеоролог" - мармотът Фил от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, прогнозира, че зимата в САЩ ще продължи още шест седмици, защото като излезе от бърлогата си видя сянка, съобщи ДПА.

По стара традиция в Деня на мармота Фил беше изваден от бърлогата си, за да види дали ще хвърли сянка. Липсата на сянка е знак за настъпваща пролет и сигнал, че мармотът вече може да стои навън.

Както и в предишни години в град Пънксътоуни се събраха хиляди хора. Преди звездния миг на Фил имаше музикални изпълнения и фойерверки.

Въпреки популярността на мармота Фил от съществуващите 117 протокола в клуба на мармота в Пънксътоуни от 1887 г. до 2013 г., животинчето е прогнозирало края на зимата правилно само 17 пъти, показа анализ на Националния център за климатични данни. Традицията води началото си от германските имигранти, заселили се в Пенсилвания през 19 век. В родните им земи метеорологът бил язовец, но тъй като това животно не се среща в Пенсилвания, ролята била поета от мармот.

Източник: БТА