Мариза - гласът на фадото, ще пее в София
Мариза - гласът на фадото, ще пее в София / netinfo

Световноизвестната португалка Мариза, наричана от мнозина "Гласа на фадото", ще пее в София на 24 октомври. От 19,30 ч в петък в зала България ще зазвучи магическият глас на португалската певица, обявена за най-успешната изпълнителка на фадо след легендарната Амалия Рудригеш. Това е третият концерт от седмия сезон на Концертмайсторите.

Мариза Рейш Нунеш е родена на 16 декември 1973 в Мозамбик. На тригодишна възраст се премества със семейството си в Лисабон, Португалия.

Мариза започва да пее фадо още като дете, преди да се е научила да чете. Баща й рисува малки истории, за да й помогне да запомни текстовете на песните.

Певецът Фернанду Маурисиу става кумир за малката Мариза и слушайки него и други фадо изпълнители, тя попива тънкостите на това изкуство.

През 2001 певицата издава първия си албум Fado em Mim (Фадото в мен), в който са представени шест песни в стил фадо и шест оригинални композиции. Продават се над 30 000 копия и така тя става една от най-популярните фадо изпълнителки.

Британското радио BBC 3 трикратно обявява Мариза за най-добра певица в света през 2003, 2005 и 2006.

На Олимпийските игри в Атина португалската звезда изпълнява в дует със Стинг песента A Thousand Years, влязла в официалния албум на Олимпийските игри - Unity.

Третият й албум Transparente (Прозрачно) заема първо място в хит парадите в Португалия и влиза в десeтката на най-популярните албуми в Европа. През юли 2005 Мариза е почетен гост на фестивала Live 8. През същата година португалското подразделение на UNICEF удостоява чувствената изпълнителка с почетното звание – Посланик на добра воля.

През 2006 артистката е отличена със Златен глобус за най-добър индивидуален изпълнител и е номинирана за награда Grammy. През 2008 излиза албумът Terra (Земя).

Мариза изнася концерти на четири континента, в препълнени зали и с огромен успех. Музиката й съчетава чистата традиция и свежестта на съвремието, а начинът й на изпълнение представя необработената чиста емоция, пречупена през изключителния й стил.