Мая Плисецка танцува и на 82 години
Мая Плисецка танцува и на 82 години / netinfo

Прочутата руска балерина Мая Плисецка представи танцов етюд на сцената на летния арт фестивал "Градините на Кап Ройг" в испанската провинция Жирона, съобщава БГНЕС. Легендарната рускиня се представи в балетната пиеса Ave Maya, поставена специално за нея от известния балетмайстор Морис Бежар. На Плисецка партнираха солисти от Болшой театър и Мариинския театър.

Известният френски критик Ерсен характеризира балерината с три думи – гений, мъжество, авангард. Уникално надарена от природата, тя била забелязана още като дете в балетното училище. Получава признание рано, а после през целия си живот отстоява таланта си и правото на откривател.

През ноември Мая Плисецка ще навърши 83 години. Освен руско тя има и испанско гражданство. Във втората си родина балерината е удостоена със Златен медал за постижения в изкуството (1991) и с премия на Астурийския принц (2005). Някои сравняват Мая Плисецка с незрящата кубинска балерина Алисия Алонсо, която и на преклонна възраст продължаваше да излиза на сцената, водейки се от принципа, че "продължителността на творческия живот зависи основно от дисциплината и волята".