Манекен Пис има проблеми с основното си задължение
Манекен Пис има проблеми с основното си задължение / netinfo

Един от символите на Брюксел - Манекен Пис, малкото пишкащо каменно момченце в центъра на града, има проблеми с основното си задължение - да пишка. От дълги години Манекен Пис върши това ден и нощ. Напоследък обаче работата не върви. То пак пишка, но не както преди, а и изражението му е станало някак по-тъжно.

Проблемите започнаха, когато момченцето бе включено в обявения от европейските институции Ден на превенция на рака на простатата. Според Европейската комисия едва 8 на сто от по-възрастните мъже в Европа преминават профилактични тестове, което е крайно недостатъчно. На помощ на Комисията се притече и Манекен Пис като намали обичайния си дебит, за да се види какво става, когато на простатата не се обръща достатъчно внимание.

Този ден обаче мина, а Манекен Пис пак не си върши работата, както трябва. Според почитателите му причината е, че момченцето е останало без нова премяна. Досега то е било обличано почти 800 пъти в нови дрехи, но напоследък новият костюм все не идва.

Кандидатите да го облекат са много, но Манекен Пис, който е много кокетен, не ги одобрява. Защото става дума най-вече за различни компании, а момченцето по никакъв начин не може да служи за търговска реклама.

Все още не е съвсем ясно кой ще облече Манекен Пис в 800-ата му носия, посочва БТА. Както и преди, тя може да му бъде предложена, след като дарителят изпрати писмена молба до отдел "Култура" в кметството на Брюксел. Там специален комитет проучва молбата. Ако той каже "да", дарителят трябва да приготви костюма изцяло за своя сметка и трябва да бъде направена проба, а тя не винаги е успешна.

Когато България му предложи по-рано тази година българска носия заради приемането й Европейския съюз, Манекен Пис нямаше нищо против и се премени като българче с удоволствие.