Малка планета носи името на Габрово
Малка планета носи името на Габрово / netinfo

Малка планета, регистрирана в каталозите под номер 2206, носи името на Габрово. Тя е открита на 1 април 1976 година от руския астроном Николай Черных в Кримската астрофизическа обсерватория.

Руският учен е нарекъл планетата с името на град Габрово, известен в света с местните анекдоти, своя автентичен хумор и институтът, който го популяризира - Домът на хумора и сатирата.

Стефка Боева, специалист в дома, предостави официалния документ, с който Руската академия на науките именува малката планета. Документът е издаден на 13 април 1995 година в Санкт-Петербург и носи подписа на директора на академията А.Г.

Соколский. В него е записано, че планета номер 2206 получава името Габрово в чест на българския град, известен по света със своя хумор и веселието си.

Днешният рожден ден на Дома на хумора и сатирата отбелязва 35-годишнината от създаването на музея. Директорът на дома Татяна Цанкова обяви 1 април за ден на отворените врати.

Посетители и гости могат да разглеждат музейните зали и експозициите безплатно, а нова музейна услуга им дава право да се снимат с карнавални костюми редом с четириметровата черна габровска котка, чиято опашка всяка година ритуално се реже с еднометрова ножица от кмета на града Богомил Белчев.